[O1] nowe sprzęgło a jedzie na wciśniętym sprzęgle octavia 1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • saper888
    Classic
    • 2010
    • 2

a ja mam pytanko jaka jest roznica pomiedzy collinite 476 a 915, ktory bylby lepszy dla mojej czarnej? pytam bo chce dzis zamowic
  • piteerr
    Classic
    • 2009
    • 14

Witam, kupiłem octavie 2004r 130kM i zaraz na drugi dzień zaczęła mi źle wchodzić jedynka oraz wsteczny. Na dodatek gdy już wrzuciłem jedynkę to samochód zaczyna mi ruszać pomimo wciśniętego sprzęgła (nie dzieje się tak zawsze). Jeśli kowałek podjadę i puszczę nogę ze sprzęgła, to mogę wyrzucić jedynkę, natomiast w innym wypadku jedynka mi nie wychodzi. To samo jest ze wstecznym. Podczas jazdy nic nie stuka, auto chodzi cichutko. Mechanik odpowietrzył układ, wymienił pompkę sprzęgła oraz wysprzęglik. Stwierdził że sprzęgło jest nowe z 2008r. Teraz stawia na koło dwumasowe!! Ale jeśli nie? Wspomnę, że jak mi wymienił pompę i wysprzęglik biegi chodziły normalnie przez 4-5 dni. Proszę o opinię. Pozdrawiam Piotr
    Piter

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

Kolego, bez demontaży skrzyni się nie obejdzie. Ja bym stawiał na zwykła, prozaiczną przyczynę jaką może być sprawa tzw. widełek (moga być wygięte) i docisku sprzęgła- czyli tzw. łożysko oporowe- co najbardziej prawdopodobne.
      Tarcza jest z roku 2008, czyli poprzedni właściciel coś robił już, i bylo nie tak to wóz sprzedał.
      Co do jazdy to oczywiście będzie chodziło cicho, bez pukania, ale nie będzie do końca rozłączac sprzęgła i biegi nie będa chciały "wchodzić i wychodzić".

Komentarz

• daneczek76
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 3642
        • Toyota

Zamieszczone przez piteerr
        Teraz stawia na koło dwumasowe!!
        nie sądz że to dwumasa poniewarz raczej niezłe drgania na bude by sie przenosiły u kolegi w golfie tak częsło az klape od bagarznika było słychać. Ale.. jak jest u ciebie trzesie coś?
        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• piteerr
          Classic
          • 2009
          • 14

Nie, u mnie wszystko chodzi cichutko i nie rzuca , nie trzęcie podczas jazdy. Ale kiedy trzymam np. na światłach na jedynce wciśnięte sprzęgło, to po pewnym czasie samochód zaczyna nagle "sam" ruszać.
          Piter

Komentarz

• kazik4x4
            RS
            • 2008
            • 2728

Czujesz jakieś objawy pod pedałem sprzęgła? Pulsowanie? Drganie? Czy czasami masz wrażenie że pedał jest nieco "wyższy" lub płycej się wciska? Jeśli tak to może być jeszcze jedna przyczyna, rozleciały się sprężynki amortyzatora drgań w tarczy sprzęgła i czasami podejdą te resztki pod docisk sprzęgła lub widełki i się dzieje heca.
            Może w starej tarczy się coś takiego stało, mechanior wymienił, założył nową a nie oczyścił resztek które gdzieś mogły zostać w przestrzeni montażowej sprzęgła i czasami coś sobie wpadnie lub wypadnie i się dzieją takie rzeczy.
            Bez rozpięcia silnika i skrzyni się nie obejdzie.

Komentarz

• piteerr
              Classic
              • 2009
              • 14

Właściwie nie czuć pod pedałem żadnych stuków ani bić. Mechanik przy wymianie wysprzęglika odkręcał sprzęgło bo jak mówił "może było pęknięte albo coś ......". Nic nie stwierdził poza tym że jest nowe sprzęgło. Jak już wspomniałem teraz stawia na koło dwumasowe. Ale jak znowu nie to? Już raz zapłaciłem 700zł niepotrzebnie!
              Piter

Komentarz

• daneczek76
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 3642
                • Toyota

Zamieszczone przez piteerr
                Nic nie stwierdził poza tym że jest nowe sprzęgło. Jak już wspomniałem teraz stawia na koło dwumasowe. Ale jak znowu nie to? Już raz zapłaciłem 700zł niepotrzebnie!
                Dziwne jak już sprzęgło oglądał do Dwumasy niesprawdził :shock:
                [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• piteerr
                  Classic
                  • 2009
                  • 14

Witam,
                  byłem w innym serwisie skody (pojechałem specjalnie 60km do innego miasta) i tam stwierdzili że to wałek w skrzyni ma luz czy coś takiego, oraz trzeba wymienić jakąś obudowę wewnętrzną. Koszt oszacowali na 6-7 tyś !!! Może ktoś wie gdzie kupić całą skrzynię?
                  Piter

Komentarz

• Angel
                    Rider
                    • 2008
                    • 503
                    • Octavia III combi (5E5)
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM
                    • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

piteerr, zadzwon do Tomka 507833588 pogadaj z nim.
                    Skoda Octavia Combi 2012 elegance 2.0 TDi 140 KM 320Nm

Komentarz

• piteerr
                      Classic
                      • 2009
                      • 14

Angel, a kto to jest Tomek?
                      Piter

Komentarz

Pracuję...